Türk Gencinin Hafife Aldığı o Tatil: Termal Havuz Keyfi

Türk Gencinin Hafife Aldığı o Tatil: Termal Havuz Keyfi

Sıcak suyu çok severim; bana kendimi aşırı dinlenmiş hissettirir ve tüm kaslarımın gerginliğini bırakmasını sağladıkça mutlu olurum. Bu yüzden yıllar önce arkadaşlarıma "Bir termal otele mi gitsek?" dediğimde, bir arkadaşım dışında hepsinden şaşkın ve bu isteğimi garip bulan tepkiler almıştım. Yine de biz o arkadaşımla termal otele gittik ve muhteşem iki gün geçirdik.

Bu deneyim o kadar güzeldi ki, herkese daha detaylı anlatmaya başladım. Dışarıda hava buz gibiyken, hele bir de kar yağmışsa, o sıcak havuz tüm mental ve fiziksel ihtiyacı fazlasıyla karşılıyordu. İnsanlar artık biraz daha ilgilenir gibi olsalar da yine de tam olarak ikna olmuyorlardı. Onlara göre termal oteller sırtı, beli ağrıyan yaşlılar içindi; peki biz orada ne yapacaktık?


Türkiye

Afyon İkbal Termal Oteli

Üç yıl önce tekrar ekibe bu fikri açtım. "Gitmeliydik, çok eğlenecektik!" diyerek ısrarcı oldum ve sonunda yaklaşık 10-11 kişilik bir ekiple Afyon İkbal Termal Oteli'nde buluştuk. Dışarıdaki havuzda hem sıcak suyun keyfini çıkardık hem de suyun içinde top falan oynayıp güzel vakit geçirdik. Ve sonunda herkes ikna olmuştu: Termal otel tatili herkesin hakkıydı ve herkese çok iyi geliyordu! Bu işin yaşla alakası yoktu.

Yok canım neremiz cringe 😄

İzlanda

Vök Baths

Geçen sene de İzlanda'da girdiğimiz iki farklı termal su kaynağı oldu. Ve gerçekten özellikle bir tanesi muhteşemdi. Genel olarak termal suya girmenin keyfini katlayan asıl olay içinde bulunduğun çevrenin atmosferi oluyor. Vök Baths de bu muhteşem deneyimi sunmuştu bize. Güncel detaylara sitesinden bakabilirsiniz: LİNK

Vök Baths kişi başı 6900 ISK (47 Euro)'ydi, size birer tane bileklik veriyorlar. Bu bileklik ile mekana giriş çıkış, içeride ödeme, dolapları kilitleme işlemleri yapılabiliyor. İçeride bir bileklik başına 3 alkollü içecek hakkınız var (ücreti karşılığında). Full body duş aldıktan sonra dışarıya çıkıyoruz. 3 farklı sıcaklıkta havuz var. Ve bu yapının dibinde de Mayıs ayında 10 derece olan bir göl. Her havuzda zaman geçirdik ve elbette göle de girdik. Ben gölde toplamda herhalde 7-8 saniye kalmışımdır 😂. Daha fazlasına vücut dayanmadı. Tesis 22:00'da kapanıyor, 21:45'te de havuzlardan çıkış yapmış olmanızı istiyorlar. Ve en son tesis çıkışında bedava çay içebileceğiniz bir nokta yer alıyor.

Soğuk havanın ortasında, doğayla iç içe sıcak sulara girmek inanılmaz bir histi. Termal havuzların gölün üzerine uzanması ve çevredeki eşsiz manzara, burayı unutulmaz bir deneyim haline getirdi.

Myvatn Nature Baths

İzlanda'da gittiğimiz ikinci yer Myvatn Nature Baths'di. Burası da mavi sularıyla gerçekten güzel bir yer. Ancak tesis imkanları ve çevre manzara düşünüldüğünde Vök Baths'in gerisinde kalıyor. Giyinme kabini yoktu, dolaplar çok yetersizdi. Ki bu sebeple zaten ortamı yenilediklerini yazan billboardlar asmışlardı, yeni yapı 2025'te sonlanacak şekilde duyuru koymuşlar etrafa. Ancak sitesinden baktığımda 2026 yılının başında sonlanacak şeklinde güncellemişler gibi duruyor. Sitenin linkini buraya bırakıyorum: LİNK.

Gelelim suya: buranın havuzları Vök Baths’e göre daha büyüktü ve su masmaviydi. Blue Lagoon ile yarıştırdıkları yer burasıydı ve fiyat olarak 6900 ISK (47 Euro) idi ki sanırım fiyatı Blue Lagoon'un yarısı. Su güzeldi, yalnızca Hverir'de yüzeye çıkan kükürt gazlarına yakınlığımız nedeniyle suda keskin bir koku vardı.

İzlanda gezimizin diğer detaylarını okumak isterseniz İzlanda gezi yazısı linkini buraya bırakıyorum: LİNK


Budapeşte

Ve geldik 2025 kışına. Termal sulara gitme fikri aklımıza düşmüştü yine ancak nereye gitsek diye bakarken, Budapeşte'nin ünlü ve güzel termal havuzları olduğunu hatırladım. Bu sebeple yeni rota oluşturuldu ve Budapeşte'nin yollarını tuttuk.

Öncelikle Budapeşte içerisindeki ulaşım ve konaklama detaylarımızı vereyim.

Havalimanından şehir merkezine gitmek için 100E otobüsü kullanıyor. Bu otobüs bileti direk havalimanı bilet gişelerinden ya da makinelerden alınabiliyor. Ücreti 2200 HUF (5.50 Euro). Şehir içi toplu ulaşım içinse ayrı bir bilet türü var ve bu biletler de aynı yerlerden temin edilebiliyor. Bu biletlerin fiyatı ise tane 450 HUF (1.12 Euro), ancak 10'lu şekilde aldığınızda 4000 (10 Euro) HUF.

Konaklama için Evergreen Budapest Apartments'i tercih ettik. Fiyat performans bir yerdi ve temizdi. 2 kişi için gecelik 35 Euro verdik. Otelin konumu da merkezi yerlere yürüme mesafesindeydi.

Széchenyi Thermal Baths

Budapeşte’deki ilk termal havuz durağımız Széchenyi Termal Havuzları oldu. Burası, Avrupa’nın en büyük ve en ünlü termal banyolarından biri. 1913’ten beri hizmet veriyor ve hem sıcak termal havuzları hem de muhteşem mimarisiyle büyüleyici bir yer. Otelden kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra 72 numaralı otobüse bindik ve doğrudan havuzların önünde indik. İçeride ve dışarıda farklı sıcaklıklarda birçok havuz var. Açık havuzda, hava sadece 4 derece olmasına rağmen sıcacık suyun içinde üşümeden vakit geçirmek inanılmaz rahatlatıcıydı. İçerideki termal havuzlar da oldukça popülerdi, ama biz daha çok dış havuzları tercih ettik. Ortam biraz kalabalıktı, bu yüzden temizlik ve düzen konusunda çok yüksek puan veremesem de genel atmosfer gerçekten keyifliydi. Yine de buraya tekrar gelmek isterim!
Biletler hakkında bilgi verecek olursam, biz gitmeden önce biletleri sitesinden online aldık. Fast track ve changing roomlu olan seçeneği tercih ettik ve kişi başı 44 Euro verdik. Aşağıda da bilet farklılıklarına değineceğim. Ayrıca fiyatlara ve detaylara bakmak isterseniz sitenin linkini buraya bırakıyorum: LİNK.

Széchenyi Termal Banyoları'na giriş için üç farklı bilet tipi mevcut: Morning Fast Track, Afternoon Fast Track ve Entry Ticket. Fast Track biletlerini aldığınızda sıra beklemeden içeri giriyorsunuz, ancak Entry Ticket'ta buna dair bir garanti yok. (Biz oradayken kimsenin sıra beklediğini görmedik.)

Morning ve Afternoon Fast Track biletleri arasındaki fark ise şu: Morning biletini aldıysanız sabah 11'den önce giriş yapmanız gerekiyor, ancak çıkış saatine dair bir kısıtlama yok. Havuzlar akşam saat 8'e kadar kullanılabiliyor. Afternoon biletinde ise öğleden sonra 3'ten sonra giriş yapabiliyorsunuz. Bu bilet tiplerinin yanında ayrıca bir locker ya da changing room seçeneği belirlemeniz gerekiyor; seçiminize göre fiyat değişiyor.

Biz Changing Room seçeneğini tercih ettik. Bu seçenekte, kişiye özel bir değişim kabini tahsis ediliyor ve bileğinizdeki bileklikle açılabiliyor. Kabin hem değişim alanı hem de dolap görevi görüyor, eşyalarınızı güvenle bırakabiliyorsunuz ve başkası sizin kabini açamıyor. Lockerlarda ise sadece dolaplar veriliyor, ancak değişim için ortak giyinme alanlarını kullanmanız gerekiyor. Gerçekten özel bir giyinme kabini kullanmak çok rahattı, bu yüzden aradaki 3 Euro'luk farkı vermeye değer.

Rudas Thermal Bath

Diğer bir termal havuz noktamız Rudas Termal Havuzlarıydı. Burası Széchenyi'ye göre çok daha küçük ve mütevaziydi. Dışarıdaki havuzunun manzarası muhteşem Tuna nehri. İçerideki havuzlar da güzel ve temizdi. Görsellerde de göreceğiniz gibi dış havuzun kapasitesi Széchenyi ile kıyaslanamayacağından buraya haftasonu ya da yoğun bir dönemde gelmek sıkıntı olabilir. Hafta içini tercih etmek daha doğru olacaktır. Biletlere kişi başı 12800(32 Euro) HUF verdik. Burada özel giyinme kabinleri bulunmuyor. İçeri girip uygun bir dolaba bilekliğinizi tanımlayor ve ortak giyinme kabinlerini kullanabiliyorsunuz.


Kapanış

Termal havuzlar, özellikle düşük hava sıcaklıklarında muazzam bir deneyim sunuyor. Suyun sıcaklığı ve çevrenin huzuru, vücudunuzu rahatlatırken zihninizi de arındırıyor. Eğer henüz bu keyfi tatmadıysanız, bir an önce deneyimlemenizi tavsiye ederim. Hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirecek bu deneyim, sizi fazlasıyla yenileyecek inanın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.